Orez cu conopida verde

De Jamie Oliver.

Desi neobisnuita, aceasta este o reteta absolut delicioasa care combina ingrediente clasice intr-o maniera inedita. In Anglia, conopida se prepara la cuptor cu branza, in Italia se gateste cu smantana, branza si ansoa. Aceste 2 elemente se regasesc impreuna in reteta de astazi la care s-a mai adaugat un pesmet crocant din ardei iute care ii da o aroma incredibila.  

Ingrediente pentru 6 persoane:

  • 2 maini de paine veche, rupta in bucati
  • 1 cutie mica de peste ansoa in ulei
  • 3 ardei iuti mici si uscati
  • ulei de masline extra virgin
  • 1 conopida verde
  • 1 reteta de orz alb (ceapa, usturoi, telina)
  • 1 mana de patrunjel proaspat tocat
  • sare de mare
  • piper negru proaspat macinat
  • branza parmezan pentru gratinat
  • vin alb sec sau vermut

Mod de preparare:

Amesteca pâinea într-un procesor de alimente cu pestele ansoa, uleiul din cutie și ardeiul iute. Incălzește o tigaie cu un strop de ulei și prăjește pesmetul aromat astfel obtinut, amestecand si clatinand tigaia constant pana se rumeneste. Noi am folosit tigaia antiaderenta din aluminiu cu strat ceramic Ceratech de 26 cm.

Indeparteaza frunzele conopidei si taie buchetele in bucati. Decupeaza cu atentie partea interioara a tulpinii si toaca-o marunt. Incălzește tulpina maruntita, adaugă buchețele de conopida (o parte din conopida) si creeaza un fel de pasta.

Separat, in alta tigaie, se încălzește ulei de măsline și unt, se adauga ceapa, usturoi, telina, bucati de conopida tocata și se prăjește foarte lent timp de aproximativ 15 minute fără sa se rumeneasca. Când legumele s-au înmuiat, se adaugă orezul și se creste temperatura de gatire.

Orezul va incepe sa se prajeasca deci nu te opri din amestecat. Dupa un minut va incepe sa para trasparent. Adauga vin sec sau vermut si continua sa amesteci- va mirosi fantastic.  
Odata ce vinul a patruns in orez, adauga prima lingura de tulpina de conopida si sare. Redu temperatura astfel incat orezul sa nu se gateasca prea repede pe exterior. Adauga continuu pasta de conopida amestecând și aproape masand amestecul cremos de orez, permițând fiecărei sarje să fie absorbita înainte de a adăuga următoare. Cand orezul este aproape pe jumatate gatit, buchețelele conopida ar trebui să fie destul de moi astfel încât să poti începe să le adaugi la orez, zdrobindu-le în orez in timp ce mesteci.

Continua asa pana cand orezul este gatit si ai terminat pasta de conopida. Gusta orezul- este gatit? Nu trebuie sa fie prea moale, ci putin tare. Nu uita sa adaugi condimente. Daca nu mai ai pasta de conopida inainte ca orezul sa se gatesaca, adauga apa fiarta.

Ia tigaia de pe foc si adauga unt, parmezan si patrunjel. Gusta si condimenteaza. Amesteca bine. Pune un capac pe tigaie si lasa-l sa stea 2 minute. Aceasta este partea cea mai importantă in a face un orez perfect pentru ca acum devine scandalos de cremos, asa cum ar trebui sa fie. Presara cu pesmetul de ansoa, mai adauga parmesan pe deasupra și se servește. Este incredibil de bun!

PRODUSE ORIGINALE PYRAMIS
fabricate in Grecia si Italia
GAMĂ VARIATĂ
peste 3.000 de produse
OPȚIUNI DE PLATĂ
ramburs, card bancar, credit online
VERIFICARE COLETE
la livrare
DREPT DE RETUR
în maxim 14 zile